Polity Quiz

Polity Quiz

Q 1) Which of the following commission was appointed by the Central Government on Union-State relations in 1983?

a. Sarkariya commission

b. Dutt commission

c. Setalvad commission

d. Rajamannar commission

Answer: a

Explanation:  Sarkaria Commission was set up in 1983 by the central government of India to examine the central-state relationship on various portfolios. Justice Ranjit Singh Sarkaria (Chairman of the commission), was a retired judge of the Supreme Court of India.

Q 2) Which of the following taxes are levied by the Union government but collected and appropriated by the states?

a. Stamp duties

b. Excise duties on medical and toilet materials

c. Sales tax

d. a and b

Answer: d

Explanation: The revenue generated from the Stamp duties and Excise duties on medical and toilet materials is imposed by the Central Government but collected and kept by the respective state government.

Q 3) Which of the following taxes are imposed and collected by the state government?

a. Estate duty

b. Sales tax

c. Land revenue

d. All the above

Answer: d

Explanation: Taxes imposed by the state government are; Sales Tax and VAT, Professional Tax, Luxury Tax, Entertainment Tax, Motor Vehicles Tax, Tax on Vehicles Entering State, Tax on Agricultural Income, Tax on Land and Buildings and Tax on Mineral Rights.

Q 4) Which of the following tax is levied and collected by the Union government but the proceeds are distributed between the Union and states?

a. Sales tax

b. Income tax

c. Estate duty

d. Land revenue

Answer: b

Explanation: Income tax is imposed by the central government under the Income Tax Act, 1961. This tax is distributed among the states on the recommendations of the finance commission.

Q 5) Which of the following duty is levied and collected by the Union government?

a. Custom duty

b. Excise duty

c. Estate duty

d. All the above

Answer: d

Explanation: All the direct taxes are imposed by the central government. Direct taxes are; income tax, wealth tax, corporation tax. Excise and custom duty were indirect tax but merged with GST.

Q 6) Which of the article deals with the grants in aid by the Union government to the states?

a. Article 270

b. Article 280

c. Article 275

d. Article 265

Answer: c

Explanation: Article 275 is related to Grants in aid from the Union government to certain States at the time of requirement.This fund allocation depends on the discretion of the central government. It shall be charged on the Consolidated Fund of India.

Q 7) Which of the following article deals with the election of the Vice-president?

a. Article 64

b. Article 68

c. Article 66

d. Article 62

Answer: c


Explanation: Article 66 deals with the election of the Vice-president of India.

Q 8) Who can remove the Vice-President from his office?

a. President

b. Prime minister

c. Parliament

d. Legislative assemblies of the state

Answer: c

Explanation: The Indian Parliament has the power to remove the Vice President of India.

Q 9) The term of office of the Vice-president is as follows?

a. 6 years

b. 4 years

c. 7 years

d. 5 years

Answer: d

Explanation: The Vice-president is elected for the period of the 5 years, although he/she can resign before the completion of the tenure. 

Q 10) The Vice-President is the Ex-Officio Chairman of the ……..?

a. Rajya Sabha

b. Lok Sabha

c. Planning Commission

d. National Development Council

Answer: a

Explanation:  The Vice-President is ex-officio Chairman of the Rajya Sabha and acts as President when the latter is unable to discharge his functions due to absence, illness or any other cause.

Q 1) Which one of the following article deals with the appointment of the Prime Minister and other ministers?

(a) Article 76

(b) Article 74

(c) Article 75

(d) Article 72

Ans. c

Q 2) The Prime Minister is appointed by which one of the following?

(a) Attorney general of India

(b) President

(c) Vice-president

(d) Chief justice of India

Ans. b

Q 3) Who among the following shall communicate to the president all the decisions of the council of ministers under article 78?

(a) Home minister

(b) Prime minister

(c) Attorney general

(d) Finance minister

Ans. b

Q 4) The total number of ministers including the prime ministers shall not exceed-

(a) 20% members of the Lok sabha

(b) 10% members of the Lok sabha

(c) 25% members of the Lok sabha

(d) 15% members of the Lok sabha

Ans. d

Q 5). The Supreme Court of India at present contains the following number of Judges?

(a) 25 judges

(b) 31 judges

(c) 20 judges

(d) 30 judges

Ans. d

There are currently 30 judges (including the Chief Justice of India) and maximum possible strength is 34. As per the Constitution of India, judges of the Supreme Court retire at age of 65.

Q 6). Who among the following appoints the Chief Justice and other Judges of the Supreme Court?

(a) Prime minister

(b) Vice-president

(c) Home minister

(d) President

Ans. d

Q 7). Which of the following are the powers of the Supreme Court?

(a) Original and Appellate Jurisdiction

(b) Appointment of ad-hoc judges

(c) Judicial review

(d) All the above

Ans. d

Q 8). Which article of the constitution of India provides the composition and jurisdiction of the Supreme Court of India?

(a) Article 137-141

(b) Article 144

(c) Article 126

(d) Article 124

Ans. d

Q 9). The National Judiciary Appointments Commission (NJAC) consists of the following persons?

(a) Chief Justice of India

(b) Two senior most Supreme Court judges

(c) The Union Minister of Law and Justice

(d) All the above

Ans. d

10. Sharad Arvind Bobde is the ….Chief Justice of India
(a) 47th
(b) 46th
(c) 45th
(d) 48th
Answer:- a
Explanation:- At present Sharad Arvind Bobde is the 47th Chief Justice of India. He took charge on 18 November 2019. He will retire on 23 April 2021.

Previous articlePolitical Map of India
Next articlePolity Quiz 2

Latest Posts

Dec 2020 CA one liners

Last 5 Months CA 2020

Union Council of Ministers