Indian History Questions And Answers Set 1

Indian History Questions And Answers Set 1

Pre Historic Age

Q1. Which were the earliest cereals grown by man?

(a) Wheat and barley

(b) Rice

(c) Millets

(d) Maize

Ans: (a)

Q2. What made possible the transition from the Paleolithic to the Neolithic

age?

(a) Making a fire

(b) Growing grain

(c) Making wheels

(d) Learning a script

Ans: (b)

Q3. The main occupation of the Paleolithic people was

(a) agriculture

(b) animal husbandry

(c) fishing

(d) hunting and gathering food

Ans: (d)

Q4. The first use to the wheel, appears to have been

(a) the advancement of metallurgy

(b) drawing a cart

(c) spinning

(d) pottery

Ans: (b)

Q5. What was the staple food of the Indus people?

(a) Rice

(b) Wheat

(c) Corn

(d) Potatoes

Ans: (b)

Q6. Which of the following was not an important animal during the Indus

civilization?

(a) Humped bull

(b) Goat

(c) Horse

(d) Elephant

Ans: (c)

Standard Books and PDFs

Indus valley civilization

Q7. Indus Valley civilization was spread over

(a) Punjab, Sind, Baluchistan

(b) Punjab, Sind, Rajasthan, Gujarat

(c) along River Indus

(d) Sind, Punjab, Jammu & Kashmir, UP, Rajasthan, Gujarat

Ans: (b)

Q8. The local name of Mohenjodaro is

(a) Mound of the Living

(b) Mound of the Great

(c) Mound of the Dead

(d) Mound of the Survivor

Ans: (c)

Q9. The Indus Valley people venerated the

(a) bull

(b) cow

(c) garuda

(d) eagle

Ans: (a)

Q10. The Indus Valley civilization is considered non-Aryan Because 

(a) it was urban

(b) it had a pictographic script 

(c) it had an agricultural economy

(d) it extended up to the Narmada Valley

Ans: (b)

Q11. The script of the Harappan people consisted of

(a) pictures of men, birds, animals, leaves and other objects

(b) geometrical shapes

(c) a combination of both pictures and geometrical shapes

(d) none of the above

Ans: (c)

Q12. What was not known to the Harappan people?

(a) Potter’s wheel

(b) Fire

(c) Iron

(d) Wheat

Ans: (c)

Q13. What was unique to Harappan civilization in comparison to Egyptian

and Mesopotamian civilizations?

(a) Pictographic script

(b) Temples

(c) Rectangular town planning

(d) Drainage system

Ans: (c)

Q14. The Harappan people disposed their dead through

(a) cremation

(b) burial

(c) leaving the body out in the open

(d) throwing the body in rivers

Ans: (b)

Q15. The excavations in the Indus Valley have pushed the antiquity of Indian

history to

(a) 5000 BC

(b) 4000 BC

(c) 2500 BC

(d) 1000 BC

Ans: (c)

Q16. Mohenjodaro is situated in

(a) the province of Sind in Pakistan

(b) in the state of Gujarat in India

(c) in the state of Punjab in India

(d) in Afghanistan

Ans: (a)

Q17. Keeping the prehistory of India in view, consider the following

statements:

1. Kalibangan was an outpost of the Harappans for sea trade with

contemporary West Asian societies

2. Lothal was ranked as the premier city of the Harappan civilization because

of the volume and variety of objects that were discovered here.

3. The site of Mohenjodaro, located along the dried up bed of river Ghaggar,

yields evidence to show the existence of pre-Harappan and Harappan

habitation

4. Built and rebuilt over time, Harappa boasts of a 20-metre high mound of

debris Select the code for correct statements:

(a) None

(b) 1 and 3 only

(c) 3 and 4 only

(d) Only 2

Ans: (a)

Q18. Harappan seals were made of

(a) terracotta

(b) copper

(c) iron

(d) lead

Ans: (a)

Q19. An image of dancing girl is found at

(a) Kalibangan

(b) Mohenjodaro

(c) Harappa

(d) Ropar

Ans: (b)

Q20. The archaeological finds that tell the story of Harappan civilisation are

mentioned here:

1. A dancing girl made of bronze at Mohenjodaro

2. A ploughed field at Kalibangan

3. Alamgirpur, depicting the last phase of Harappan culture.

4. A coastal site that played an important role in trade with Babylonia at

Suktagendor Select the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q21. In the context of archaeological finds in North India, examine the

following:

1. Terracotta figurines of humped camel & horse were found at Pirak

2. A PGW site, Lakhiyopir in Bahawalpur area of Pakistan.

3. Hastinapura yields bones of domesticated horse

4. Crucible-shaped furnace at Jodhpura in Rajasthan

5. A large proto-urban PGW settlement, at Jakhera in Uttar Pradesh Select the

code for correct statements:

(a) 1, 2, and 3

(b) 2 and 5

(c) 3 and 4

(d) all the above

Ans: (d)

Q22. The Indus Valley civilization type was found in

(a) Sumer

(b) China

(c) Egypt

(d) all these

Ans: (a)

Q23. The people of the Indus Valley civilization worshipped

(a) Pashupati

(b) Indra and Varuna

(c) Brahma

(d) Vishnu

Ans: (a)

Q24. Which of the following Harappan sites are not in India?

(a) Mohenjodaro and Harappa

(b) Lothal and Kalibangan

(c) Bhanwali and Ropar

(d) Lothal and Ropar

Ans: (a)

Q25. Rice cultivation is associated with which of the following Harappan

sites?

(a) Kalibangan

(b) Harappa

(c) Kot Diji

(d) Lothal

Ans: (d)

Q26. The pottery that characterizes different cultures in India is mentioned

here:

1. Ochre coloured (OCP)–Associated with copper and stone using groups

(Chalcolthic) in India

2. Painted Grey ware (PGW)–Seen predominantly in association with later

Vedic people, marks the arrival of iron technology in India

3. Northern Black Polished (NBP)–Ceramic par-excellence was traded, presumably, for wine or oil.

4. Black and Red ware (BRW)–Characterizes the first iron object-using cultural sites in the east Select the code for correct matches:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) Only 2

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Standard Books and PDFs

Q27. The term Dravidian refers to a stratum of Indian population who can be

classified as

(a) Proto Australoid

(b) Palaeo-Mediterranean

(c) Caucasoid

(d) Alpine

Ans: (b)

Q28. Dated to the first half of the third millennium BC, the earliest known

use of iron comes from the West Asian site/s of?

(a) Tel Asmar in Mesopotamia,

(b) Chagar Bazar in Mesopotamia

(c) Alaca Huyuk in Anatolia

(d) all the above

Ans: (d)

Q29. Examine the following statements:

1. Copper melts at 1083°C and iron at 1534°C

2. Iron was found in the Chalcolithic level at the sites of Ahar and Gufkral.

3. Indo-Gangetic Divide and the Upper Ganga plains are the core area of the

PGW distribution zone.

Which of the above are correct, select the option/s

(a) 1 only

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1, 2, and 3

Ans: (d)

Vedic Age

Q30. The salient feature of the Rigvedic religion was

(a) worship of the Mother Goddess

(b) worship of nature

(c) worship of the Trimurti

(d) worship of Pashupati

Ans: (b)

Q31. Purushasukta is found in the

(a) Bhagavad Gita

(b) Rigveda

(c) Manusmriti

(d) Atharva Veda

Ans: (b)

Q32. The most important consequence of the Dharmasastras prohibiting

Indians from making sea voyages and visiting foreign lands was that

(a) Indians were able to safeguard their culture

(b) They found more time to develop their own talents

(c) Indians became parochial and ceased to learn from others

(d) Foreigners developed a wrong notion about Indians

Ans: (c)

Q33. The first human statues worshipped in India were those of

(a) Brahma

(b) Vishnu

(c) Buddha

(d) Shiva

Ans: (c)

Q34. What metal was first used by the Vedic people?

(a) silver

(b) gold

(c) iron

(d) copper

Ans: (d)

Q35. Which of the following developments cannot be ascribed to the later

Vedic period?

(a) Emergence of territorial character of kingship

(b) Transition from pastoral to agricultural economy

(c) Establishment of caste system with all its norms

(d) Unchallenged supremacy of Brahmins

Ans: (d)

Q36. In the Vedic period goghna referred to

(a) one who gifts cattle

(b) one who slaughters cattle

(c) a guest

(d) the bridegroom

Ans: (c)

Q37. The rivers and their vedic names are given here:

1. Arjikiya–Beas 2. Parushni–Ravi

3. Asikni–Chenab 4. Vitasta–Jhelum Select the code for correct pairs:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q38. In the context of early vedic age which of the following statements is

right?

(a) The purohita or priest had no special place in the society;

(b) The ‘Sabha’ and ‘Samiti’ had no power in the selection of the Raja.

(c) Religion was not based on magico-ritual formulae.

(d) Gods were worshipped for the spiritual upliftment of the people.

Ans: (c)

Q39. The Atharvaveda informs us about

1. the folk traditions of later Vedic period

2. the elite traditions of later Vedic society

3. the socio-religious conditions of the common people of Vedic Society

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) Only 3

(d) 1 and 3

Ans: (d)

Standard Books and PDFs

Q40. In the context of Later Vedic period, point out the wrong statement:

(a) Tribe was the only basis for organising the society

(b) Land became more important and tribe ownership of land gradually changed to family ownership

(c) People married outside their gotra

(d) Sabha became more important than samiti

Ans: (a)

Q41. In the context of later Vedic period, what may not be true?

(a) Mixed farming which included cultivation and herding were the main subsistence activity.

(b) The importance of both Sabha and Samiti declined.

(c) Public and private sacrifices became very important.

(d) The important Later Vedic and Early Vedic Gods were different.

Ans: (b)

Q42. In the Rigvedic period, the king was assisted in administration by the

following:

1. Purohita

2. Senani

3. Collector of taxes

4. An administrator of justice Choose the code:

(a) 1 and 4

(b) 2 and 3

(c) 1 and 2

(d) 3 and 4

Ans: (c)

Q43. In the later Vedic pantheon, the order of gods in accordance with their

importance was–

1. Indra 2. Vishnu

3. Prajapati 4. Rudra

(a) 3, 4, 2, 1

(b) 3, 2, 4, 1

(c) 2, 3, 4, 1

(d) 2, 1, 3, 4

Ans: (a)

Q44. Which of the following is true?

1. Our knowledge of the early Vedic period is based only on literary sources

2. The Vedas are essentially compilations of prayers and hymns dedicated to

various gods

3. The Avesta is the oldest Iranian text

4. The linguistic similarities between the Rigveda and the Avesta validate the

theory of ` Aryan’ migration to the Indian subcontinent.

Choose the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 4

(d) Only 2

Ans: (b)

Q45. With regard to the primary scriptures of Hinduism, the Vedas, which of

the following is not true:

(a) They are revered as apaurisheya, meaning not of human origin

(b) They are referred to as Shruti, because the rishis heard the Vedas

(c) The Vedas enshrine the knowledge believed to have been revealed to certain rishis by Brahma

(d) They are infallible

Ans: (d)

Q46. Read the following statement with regard to the early Vedic society

1. Indra, the God of strength was the most important God

2. Gods were worshipped for the spiritual upliftment of people.

3. Religion was based on magico ritual formulae.

4. The purohita or priest had an important place in society.

Point out the incorrect statements by selecting the correct code

(a) 1, 2 and 3

(b) 3 and 4

(c) Only 3

(d) Only 4

Ans: (c)

Q47. The available information on later Vedic age comes from different

sources, including excavations, which have yielded archaeological evidence

at different places.

Examine the following statements:

1. Iron axe at Noh

2. Iron ploughshare at Jakhera

3. Bones of cattle at Hastinapur and Atranjikhera with indications that these

were used as a source of food

4. Painted Grey ware at Alamgirpur Select the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) 1, 2 and 4

(c) 1, 2 , 3 and 4

(d) 1,2, and 4

Ans: (c)

Q48. Select the correct statements with regard to the Vedic texts:

1. Brahmanas deal with metaphysical problems

2. Upanishad deal with methods of performing Vedic rituals

3. Atharvaveda documents folk tradition

4. Rigveda and Avesta have carries linguistic similarities

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q49. In the context of later Vedic age, read the following statements and

select those that may not be true?

(a) It cannot be said that the Vedic society shifted to east

(b) The Vedic society used iron technology mostly for weapons of war

(c) People married outside their ‘gotra’

(d) None of the above

Ans: (d)

Q50. Vedic texts mention vrihi, tandula and sali, which refer to

(a) wheat

(b) barley

(c) rice

(d) gram

Ans: (c)

Q51. The Rigveda consists of

(a) 1028 hymns

(b) 1000 hymns

(c) 2028 hymns

(d) 1038 hymns

Ans: (a)

Q52. Some of the important Vedangas and their subject matter have been

cited below:

1. Phonetics of Shiksha

2. Etymology of Nirukta

3. Ritual of Kalpa

4. Metrics of Chhandas Select the code for correct pairing:

(a) Only 1

(b) 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q53. The Matsya Purana gives the list of 10 avataras (Incarnation) of which

three are divine avataras. Point the odd one

out.

(a) Narayana

(b) Narasimha

(c) Kurma

(d) Vamana

Ans: (c)

Q54. The following were among the more popular sacrifices performed in

Ancient India. Examine the statements:

1. Rajasuya served as a means to legitimize ruler’s position

2. Vajapeya was carried out to ensure the prosperity of the ruler and the ruled

3. Ashvamedha served as a means to assert the strength of the ruler, an

occasion to recite the popular legends, including fertility rite

4. Agnihotra was the everyday fire sacrifice prescribed for the male

householder Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2 only

(b) 3 and 4 only

(c) 2, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q55. Some important concepts related to creation and human existence have

been explained here:

1. Rta comprises the entire natural and physical order

2. Purushasukta suggest a possible solution to the fundamental cosmogenic

riddle of creation

3. Chandogya Upanishada carries philosophical speculation on the

fundamental problems of human existence.

Select the code for correct ones:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Only 3

(d) 1, 2, 3

Ans: (d)

Standard Books and PDFs

Q56. Which of the following Rigvedic gods is said to be the upholder of

‘Rta’ the cosmic order? .

(a) Indra

(b) Varuna

(c) Soma

(d) Agni

Ans: (b)

Q57. Some of the earliest recorded discussions on philosophical issue like

transmigration of soul, in the early Indian context are mentioned in

(a) Aranyakas

(b) Chandogya and Brhadaranyaka Upanishad

(c) Mundaka Upanishad

(d) Maitrayana Upanishad

Ans: (b)

Q58. Brahmanas are amongst the earliest works in prose in Sanskrit and are

primarily in the nature of explanation or discussions on the rituals and

mantras contained in the Vedas and are attached to them

1. Rig Veda Brahmana–Aitareya

2. Yajur Veda Brahmana–Shatapatha

3. Sama Veda Brahmana–Jaiminiya

4. Atharva Veda Brahmana–Gopatha Select the code for correct pairs:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) Only 2

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q59. During the Vedic age some of the common cereals of today were

known by different names:

1. Wheat as Godhuma 2. Rice as Vrihi

3. Urad as Masa 4. Barley as Yova Select the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q60. Vedic God ‘Indra’ has been referred to in various ways.

Push the odd one out.

(a) Purandara, destroyer of forts

(b) Vrtrahan, the killers of vrtra (probably forces of drought and other human enemies of the vedic

people)

(c) Maghavan or the bounteous one

(d) Upholder of Rta, the entire moral, natural and physical order.

Ans: (d)

Q61. Mentioned below is the Vedic age terminology:

1. Visha matta–the raja king

2. Rashtragopa–Priest

3. Bhagadugha–an official

4. Maghavan–Indra Select the code for correct matches:

(a) Only 1

(b) Only 3

(c) 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q62. Vedic philosophy as contained in the Vedas carries many aspects. Point

out which is not true?

(a) It is naturalistic and pagan

(b) It is a hieratic religious philosophy, with emphasis on ritual, dogma, magical spells

(c) It attempted to provide solutions to many profound metaphysical problems.

(d) All the above.

Ans: (d)

Q63. The theory of classical music is discussed in:

(a) Rig Veda

(b) Atharva Veda

(c) Yajur Veda

(d) Sama Veda

Ans: (d)

Q64. Some of the craftsmen mentioned in ancient Indian texts have been

matched with their modern-day counterparts:

1. Sutra-grahin–Draftsman

2. Sthapati–Chief architect

3. Lepaka–Masons (mason)

4. Sutra-dhara–Carpenter Choose the code for correct pairs:

(a) Only 2

(b) Only 3

(c) 1 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q65. Brahminism, as it is understood today, with the outlook and attitude of

the superior caste, has its roots in the:

(a) Rig Vedic period

(b) Gupta period

(c) Later Vedic period

(d) Early centuries of the Christian era

Ans: (d)

Q66. The following terms mentioned in the Rigveda, point to a groups or

collection of people, point the odd one out:

(a) Gana

(b) Jana

(c) Grama

(d) None of the above

Ans: (d)

Q67. Dasarajna is:

(a) one of the earliest known instances of a war in Indian history, which began by breaking a natural dyke on Indus for controlling rivers mentioned in Rigveda

(b) about the resounding victory of Bharata chief, Sudas, over the ten chiefs

(c) a prototype of the great Mahabharata battle at Kurukshetra

(d) all the above

Ans: (d)

Q68. With reference to the Vedic Age, some important information is listed

below:

1. Sabha was a place for recreation, where the prosperous persons often went

and played a game of dice.

2. Samiti meetings was attended by both the people and the ruler.

3. Vidhata acted as a cheek on the ruler’s/Raja’s powers.

4. Ratnins disappeared in the later Vedic period.

Select the code for correct statement:

(a) Only 2

(b) 1 and 2

(c) Only 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q69. The celebrated ‘Nasadiya Sukta’ of the Rigveda:

(a) Postulates that universe has been created out of a vast cosmic sacrifice.

(b) Postulates that universe has been created from Nothingness.

(c) Postulates that Varuna is the upholder of the cosmic order, Rita.

(d) None of the above

Ans: (b)

Q70. The classical treatise of sage Bharata plays a very important role in the

realm of performing arts just as the vedas do in religious philosophy, to give

us an in-depth exposition of

(a) Drama

(b) Medium of expression–speech, gestures, movements and intonations

(c) Instructions to audience

(d) All the above

Ans: (d)

Q71. The earliest texts on architecture is believed to be contained in:

(a) Sulva Sutra

(b) Silpa Sastras

(c) Bija Ganita

(d) Siddhanta Siromani

Ans: (a)

Q72. In the context of Ancient India, which of the following statements can

be said to be true?

1. Marriage by capture was Paisacha Vivah

2. Marriage where the bridegroom had to pay a price to the bride was Asura

Vivah

3. Marriage in a state of sleep or intoxication was Rakshasa Vivah

4. Marriage through mutual love was Gandharva Choose the code for correct

statements:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 4

(c) 3 and 4

(d) 4 only

Ans: (b)

Share to your friends

Join WhatsApp Group

Stay on top - Get the latest posts, quizzes, paid PDFs for free and updates of SSC Railway and APPSC to your WhatsApp

- Advertisement -

Stay on top - Get the latest posts, quizzes, PDFs and updates to your WhatsApp

- Advertisement -
- Advertisement -

SSC and Andhra Pradesh Govt Exams Preparation Site

Recent Articles

Thermal Radiations

Thermal Radiations  In atmosphere, two types of thermal radiations are observed. One coming to the atmosphere from outer space as lower wavelength radiations mainly from...

Atmosphere

Atmosphere  The atmosphere is a thick gaseous envelope which surrounds the Earth from all sides and attached to the Earth’s surface by gravitational force.  The atmosphere...

Geomorphic and Endogenic processes

Geomorphic Processes   Geomorphic processes are broadly classified as endogenic processes, driven by forces of inside the Earth surface or internal forces and exogenic processes, driven...

Erosion

Erosion  Large-scale transportation of the weathered materials is termed as erosion.  Different activities, which take part in the process of erosion are as follows:  — Abrasion or...

Weathering

Weathering  It is defined as mechanical disintegration and chemical decomposition of rocks through the actions of various elements of weather and climate. In weathering, rocks...

Stay on top - Get the latest posts, quizzes, PDFs and updates to your WhatsApp

Related Stories

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay on top - Get the latest posts links to your WhatsApp

Exam Preparation Site