Geography of India Questions and Answers Set 2

1. Which of the following statements are correct?

1. Assam shares a border with Bangladesh and Bhutan.

2. West Bengal shares a border with Bhutan and Nepal.

3. Meghalaya shares a border with Bangladesh and Myanmar.

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2

(c) 2and 3 (d) 1 and 3

2. The Himalayan range is very rich in species diversity. Which one among the following is most appropriate reason for this phenomenon?

(a) It has high rainfall that supports luxuriant vegetative growth

(b) It is a confluence of different bio geographicalzones.

(c) Exotic and invasive species have not been introduced in this region.

(d) It has less human interference.

3. Which one of the following is correctly matched?

(a) Bauxite – Rajasthan

(b) Copper – Madhya Pradesh

(c) Iron ore – Uttar Pradesh

(d) Mica – Jharkhand

4. Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar production in south India as compared to north India?

1. Higher per acre field of sugarcane

2. Higher sucrose content of sugarcane

3. Lower labour cost

4. Longer crushing period

(a) 1and 2 (b) 1, 2 and 3

(c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2 and 4

5. Which one of the following is the correct descending order of the three most populous states of India (2011)?

(a) Uttar Pradesh, Maharashtra, Bihar

(b) Maharashtra, Bihar, West Bengal

(c) Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal

(d) Uttar Pradesh, West Bengal, Bihar

6. Match List-I with List-II and select the correctanswer from the codes given below:

List-I List-II

(Tribe) (State)

A. Lepcha 1. Madhya Pradesh

B. Malpaharia 2. Rajasthan

C. Gond 3. Sikkim

D. Bhill 4. Jharkhand

Codes :

A B C D 

(a) 3 4 1 2

(b) 3 4 2 1

(c) 4 3 1 2

(d) 1 4 3 2

7. Which one of the following statements is true?

(a) The Tungabhadra Project serves the states of Kerala and Tamil Nadu.

(b) The Kundoh Project lies in Karnataka.

(c) The Salal Project serves the states of 

Himachal Pradesh.

(d) The Sharavathi Project is located at the Jog falls.

9. Match List-I with List-II and select the correctanswer from the codes given below:

List-I List-II

(Atomic power plant) (State)

A. Kalpakkam 1. Gujarat

B. Kakrapar 2. Karnataka

C. Kaiga 3. Rajasthan

D. Rawatbhata 4. Tamil Nadu

Codes:

A B C D

(a) 3 1 4 2

(b) 4 1 2 3

(c) 1 2 4 3

(d) 4 3 2 1

10. Which of the following pairs is not correctly matched?

(Soil) (State)

(a) Alluvial — Uttar Pradesh

(b) Regur — Maharashtra

(c) Laterite — Punjab

(d) Red and yellow — Chhattisgarh

11. Golden Quadrilateral Project is

(a) Conversion of meter gauge into broad gauge.

(b) Construction of four lane highways joining four metropolises of India.

(c) Joining of four important rivers of north India and south India.

(d) Joining of four important cities of India with air transport.

12. Which one of the following statements is not correct about laterite soils in India?

(a) These soils were first studied byBuchanan.

(b) These are the typical soils of the tropical 

areas with reasonal rainfall.

(c) These soils are poor in iron but rich in nitrogen.

(d) These are well developed on the summits of the Sahyadris and Eastern Ghats.

13. Which one of following statements is not correct?

(a) Konyak language is the language of Nagaland.

(b) The largest river island is the world is in Assam.

(c) Arunachal Pradesh has the least density of population in India.

(d) The biggest desert of the world is in India.

14. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List-I List-II

(Biosphere reserve) (State)

A. Agasthyamalai 1. ArunachalPradesh

B. Dibru-Saikhowa 2. Meghalaya

C. Dihong Dibang 3. Kerala

D. Nokrek 4. Assam

Codes:

A B C D

(a) 1 3 4 2

(b) 4 2 1 3

(c) 3 1 2 4

(d) 3 4 1 2

15. Consider the following statements and select the correct answer by using the codes given below:

Assertion (A): In South India, semi arid steppeclimate is found in parts of Karnataka plateau.

Reason (R): It lies in rain shadow area of Sahyadris.

Codes:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true, but R is false.

(d) A is false, but R is true.

16. Which of the following are the examples of shifting cultivation?

Select the correct answer from the codes given below:

1. Ladang 2. Jhum

3. Pondu 4. Fazenda

Codes:

(a) 1and 4 (b) 3 and 4

(c) 1, 2, and 3 (d) 2 and 4

17. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

List-I List-II

(Tributary) (Rivers)

A. Chambal 1. Narmada

B. Sone 2. Yamuna

C. Manas 3. Brahmaputra

Which of the pairs given above is/are correct matched?

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 3

(c) 2and 3 (d) 3 only

18. Consider the following areas of forests:

1. Andaman and Nicobar Islands forests.

2. Ilambur tract of Kerala.

3. Low outorop of Garo and Khasi hills.

4. Mikir hills upto 1000 metres.

Which of the above areas have tropical wet evergreen forests?

(a) 1and 2 (b) 2 and 3

(c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4

19. Which one of the following pairs is not correctly matched?

National Park — State

(a) Kanha National Park — MadhyaPradesh

(b) Sultanpur National park — Haryana

(c) Ranthambore National park — Gujarat

(d) Bandipur National Park — Karnataka

20. Match List-I with List-II and select the correctanswer from the codes given below:

List-I List-II

(Hill resorts) (State)

A. Dalhousie 1. Jammu and Kashmir

B. Darjeeling 2. Himachal Pradesh

C. Mussoorie 3. West Bengal

D. Pahalgam 4. Uttarakhand

Codes:

A B C D

(a) 2 4 3 1

(b) 1 3 2 4

(c) 2 3 4 1 

(d) 3 1 4 2 

21. Consider the following statements and select the correct answer by using the codes given below:

Assertion (A): Assam is the largest producer of tea in India.

Reason (R): Cheap tribal labour is available in abundance in Assam

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) BothAand R are true, but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true, but R is false.

(d) A is false, but R is true.

22. Arrange the following states of India in ascending order of their areal size and select the correct answer from the codes given below:

1. Andhra Pradesh 2. Madhya Pradesh

3. Maharashtra 4. Uttar Pradesh

Codes:

(a) 4, 1,3, 2 (b) 4, 3, 1, 2

(c) 1, 2,3, 4 (d) 3, 1, 2, 4

23. Consider the following statements about south-west monsoon.

1. It occurs from June to September

2. Its direction is north-east to south-west.

3. It gives maximum rainfall as compared to other monsoon.

4. It has no branch.

Of these statement(s) is/are correct?

(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1 and 3

(c) 2, 3 and 4 (d) 2 and 4

24. Interior of the Deccan plateau receives an annual rainfall of less than 60 cm, mainly because

(a) It is a rain shadow zone/region.

(b) It is located parallel to wind direction.

(c) It is away from the coast.

(d) Rain-bearing clouds are absent.

25. Match the following two lists and select the codes given below:

List-I List-II

A. Coal 1. Bhandera

B. Gold 2. Karanpura

C. Mica 3. Hutti

D. Manganese 4. Nellore

Codes:

A B C D

(a) 1 3 2 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 4 2 1

(d) 2 1 4 3

26. Consider the following statements:

1. As per census 2011, the population growth rate of Nagaland during 2001–2011 was the lowest among the states of India.

2. As per census 2011, the population growth rate of Dadra and Nagar Haveli was the highest among the states of India/Union territory.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

27. Arrange the following states in the descending order of literacy as per census report of 2011 and select the correct answer from the codes given at the end.

1. Kerala 2. Manipur

3. Tamil Nadu 4. Himachal Pradesh

Codes:

(a) 1, 4, 3, 2 (b) 4, 1, 3, 2

(c) 2, 4, 1, 3 (d) 1, 2, 3, 4

28. A state in India has the following characteristics:

1. It northern part is arid and semiarid.

2. Its central part produces cotton.

3. Cultivation of cash crops is predominant over food crops.

Which one of the following states has all of the above characteristics?

(a) Andhra Pradesh (b) Gujarat

(c) Karnataka (d) Tamil Nadu

29. As per geological periods the correct sequence of order of the following is

1. Aravalli 2. Himalayas

3. Deccan plateau 4. Eastern Ghat

Codes:

(a) 1, 2,3, 4 (b) 4, 3, 2, 1

(c) 1, 4,3, 2 (d) 2, 1, 4, 3

30. Which of the following reasons is responsible for the protests against the Tehri Dam Project?

(a) The vulnerability of the dam region to earthquakes.

(b) The environmental distance caused by the project.

(c) The problem of displacement of the local people.

(d) All of the above

31. Arrange the following languages in decreasing order of their speakers in India.

(a) Hindi, Bengali, Telugu, Marathi, Tamil,Urdu.

(b) Urdu, Tamil, Marathi, Telugu, Bengali, Hindi.

(c) Hindi, Marathi, Bengali, Urdu, Telugu, Tamil.

(d) Hindi, Tamil Telugu, Marathi, Bengali, Urdu.

32. Which one of the following statements is not correct regarding tank irrigation in peninsular India?

(a) Percolation of rainwater is less due to hard rock.

(b) Most of the rivers are seasonal and dry up in summer reason.

(c) Underground water level is higher

(d) Rainwater can be easily stored by constructing tanks.

33. Examine the following statements and select the correct answer using the codes given below:

1. Rihand Dam is on a tributary of the Son river.

2. Hirakund Dam is on the Mahanadi river.

3. Tungabhadra Project is a joint venture of the Andhra Pradesh and Karnataka states.

4. Kosi is known as the ‘Sorrow of Bihar’.

Codes:

(a) 1, 2 and 3 are correct.

(b) 2, 3, and 4 are correct.

(c) 1, 3 and 4 are correct.

(d) 1, 2, 3 and 4 are correct.

34. Consider the following statements and select the correct answer by using the codes given below:

Assertion (A): India enjoys tropical monsoonclimate.

Reason (R): India is located within thetropics.

Select the correct answer from the following 

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) BothAand R are true, but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true, but R is false.

(d) A is false, but R is true.

35. Arrange the following mountain ranges from north to south order and select the correct answer from the codes:

1. Dholadhar

2. Ladakh

3. Pirpanjal

4. Zaskar

Codes:

(a) 2, 4,1, 3 (b) 4, 2, 1, 3

(c) 2, 4,3, 1 (d) 4, 2, 3, 1

36. Match List-I with List-II and select the correctanswer from the codes given below:

Codes:

List-I List-II 

A. Valley town 1. Mussoorie

B. Confluence town 2. Rishikesh 

C. Gate town 3. Tehri 

D. Ridge town 4. Dehradun

Codes:

A B C D 

(a) 1 3 2 4

(b) 2 3 4 1

(c) 4 3 2 1

(d) 2 4 3 1

37. Consider the following specific stages of demographic transition associated with economic development:

1. Low birth rate with low death rate.

2. High birth rate with high death rate.

3. High birth rate with low death rate.

Select the correct order of the above stages using the codes given below:

Codes:

(a) 1, 2, 3 (b) 2, 1, 3

(c) 2, 3, 1 (d) 3, 2, 1

38. Which one of the following years is known as the ‘Year of the Great Divide’ with regard to population, after which there has been a continuous and rapid growth in India’s population?

(a) 1911

(b) 1921

(c) 1941

(d) 1951

39. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

List-I List-II

A. Vikram Sarabha Space Centre 1. Bangalore 

B. SHAR Centre 2. Thumba

C. Space Application Centre 3. Sri Harikota 

D. ISRO Satellite Centre 4. Ahmedabad 

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 2 3 1 4

(d) 3 2 4 1

40. Consider the following statements:

1. In India, natural rubber is produced in southern India only.

2. Among the coffee growing states of India, the lowest average yield per hectare of plucked coffee is in Kerala.

Which of the statements given above is/are 

correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

41. Among the following states, which one has the most suitable climatic conditions for the cultivation of a large variety of orchids with minimum cost of production and can develop an export oriented industry in this field?

(a) Goa

(b) U.P.

(c) M.P

(d) Arunachal Pradesh

42. Which of the following shows the correct geographical spread of the plateaus?

1. Chota Nagpur Plateau – much of Jharkhand, West Bengal and adjacent parts of Orissa, Bihar and Chhattisgarh.

2. Deccan Plateau – Vindhyas to the north and flanked by the Eastern and Western Ghats.

3. MalwaPlateau –Rajasthan, MadhyaPradesh and Gujarat.

4. Malwa Plateau – Rajasthan, Maharashtra and Gujarat.

(a) 1and 2 (b) 2 and 3

(c) 3and 4 (d) 1, 2 and 3

43. Which of the following shows the correct match of India’s natural resource with their world-wide production rank?

(a) Rank 1 – barites and chromites; Rank 2 – iron ore; Rank 3 – mica blocks and mica splitting; Rank 4 – coal; Rank 5 – bauxite and crude steel

(b) Rank 1 – bauxite and crude steel; Rank 2 – mica blocks and mica splitting; Rank 3 – coal; Rank 4 – barites and chromites; Rank 5 – iron ore

(c) Rank 1 – coal; Rank 2 – mica blocks and mica splitting;Rank 3 -ironore;Rank4 – bauxite and crude steel; Rank 5 – barites andchromites

(d) Rank 1 – mica blocks and mica splitting;Rank 2 – barites and chromites; Rank 3 – coal; Rank 4 – iron ore; Rank 5 – bauxite and crude steel

44. Which of the following statements about alluvial soils of India are correct?

1. These are mostly clay soils and form deep cracks during dry season.

2. Usually they are very productive soils.

3. These soils occur at high elevations as well as at low elevations.

4. Many of these soils are deficient in nitrogen,humus and phosphorus.

(a) 1and 2 (b) 2 and 4

(c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2 and 3

45. Which of the following are aims of scientific deep drilling project in the Koyna intra-plate seismic zone?

1. To provide an opportunity to understand the mechanism of reservoir-triggered earthquakes.

2. To develop measures to prevent earthquake in a stable continental region.

3. To give insights into Deccan volcanism.

4. To provide insights into the mass extinction, thermal structure and state of stress in the lithosphere and geothermal potential of the West Coast Belt as well as the geothermal record of climate change in the region.

Select the answer from the codes given below:

(a) 1, 2, and 3 (b) 2, 3, and 4

(c) 1, 3, and 4 (d) All of the above

46. Which of the following National Park’s uniqueness lies in its man-made lakes and ancient reservoirs, which have merged into the natural system as vital sources of water? It also has a large populaton of panthers, the second largest predators of the forest.

(a) Ranthambore National Park

(b) Bandavgarh National Park

(c) Bharatpur National Park

(d) Kanha National Park

47. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below.

List-I List-II

(Lakes) (States)

A. Loktak 1. Maharashtra

B. Pulicut 2. Jammu-Kashmir

C. Lonar 3. Tamil Nadu

D. Wular 4. Manipur

Codes:

A B C D 

(a) 4 3 1 2

(b) 3 2 4 1

(c) 2 3 1 4

(d) 1 4 3 2

48. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I List-II

(Tribes) (States)

A. Oraon 1. Kerala

B. Khond 2. Gujarat

C. Chenchu 3. Jharkhand

D. Todai 4. Odisha

Codes:

A B C D 

(a) 3 4 1 2

(b) 4 3 2 1

(c) 3 2 4 1

(d) 2 1 3 4

49. Consider the following statements and choose the correct codes given below:

1. Jhumcultivation is adopted in North-EasternState of India.

2. Jhum cultivation is a process of afforestation.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

50. Which one among the following is the correct sequence of the rivers from north to south?

(a) Damodar-Brahmani-Mahanadi-Tungabhadra

(b) Damodar-Mahanadi-Brahmani- Tungabhadra

(c) Brahmani-Tungabhadra-Damodar- Mahanadi

(d) Damodar-Brahmani-Tungabhadra- Mahanadi

ANSWER KEY

1. (b) 12. (c) 23. (b) 34. (c) 45. (c) 

2. (b) 13. (d) 24. (a) 35. (c) 46. (a) 

3. (d) 14. (d) 25. (d) 36. (c) 47. (a) 

4. (d) 15. (a) 26. (c) 37. (c) 48. (a) 

5. (a) 16. (c) 27. (a) 38. (b) 49. (a)

6. (b) 17. (d) 28. (b) 39. (b) 50. (a) 

7. (d) 18. (c) 29. (c) 40. (a)

8. (a) 19. (c) 30. (d) 41. (d) 

9. (b) 20. (c) 31. (a) 42. (b)

10. (c) 21. (a) 32. (c) 43. (d)

11. (b) 22. (a) 33. (d) 44. (b) 

Explanations

  1. (b) Meghalaya shares border only withBangladesh.
  2. (b) It is a confluence of different biographical
    zones.
  3. (d) Mica–Jharkhand. Jharkhand is large producer
    of mica. Jharkhand has richest mica belt and
    accounts for 60% of India’s production in terms
    of value. Here, mica is found in a belt extending
    for about 150 km in length and 32 km in width
    from Gaya district of Bihar to Hazaribagh and
    Kodarma districts of Jharkhand. Kodarma is a well-
    known place for mica production in Jharkhand
    which produces more than 50% of the total mica
    production in India.
  4. (a) Reference-Census 2011
    U.P., Maharashtra, Bihar
  5. (b) Lepcha – Sikkim
    Malpaharia – Jharkhand
    Gond – Rajasthan
    Bhill – Madhya Pradesh
  6. (d) The Sharavathi Project is located at the Jog
    falls. The Sharavathi Hydro Electric Project is today
    the backbone of Karnataka’s power generating
    arsenal. The Sharavathi Generating Station with its
    10 units has an installed capacity of 1035 MW and
    the Linganamakki Dam Powerhouse with 2 units has
    an installed capacity of 55 MW. To further tap the
    potential of the Sharavathi river, KPCL has installed
    at the Gerusoppa Dam Project, four generating units
    of 60 MW each, totalling to 240 MW.
  7. (a) Because India’s 73% population is literate so
    we can say the growth of Indian population has been
    decline in recent years.
  8. (b) Kalpakkam–Tamil Nadu. Madras Atomic
    Power Station is located at Kalpakkam. It has
    a comprehensive nuclear power production,
    fuel reprocessing, and waste treatment facility
    that includes plutonium fuel fabrication for fast
    breeder reactors (FBRs). It is also India’s first fully
    indigenously constructed nuclear power station. It
    has two units of 220 MW capacity each.

Kakrapar – Gujarat. The Kakrapar Atomic Power
Station is a nuclear power station in India, which
lies in the proximity of the city of Surat in the state
of Gujarat. It consists of two 220 MW pressurized
water reactors with heavy water as moderator.
Kaiga – Karnataka. Kaiga generating station is a
nuclear power generating station situated at Kaiga,
near the river Kali, in Uttar Kannada district of
Karnataka, India. The plant has been in operation
since March 2000 and is operated by the Nuclear
Power Corporation of India. It has four units. On 27
November 2010, the Kaiga Atomic Power Station
unit 4 of 220 MW capacity became operational
Rawatbhata – Rajasthan. The Rajasthan Atomic
Power Station in India is located about 65
kilometres from Kota by way of the Chambal river,
approximately 3 kilometres above the dam that holds
the Rana Pratap Sagarlake.

  1. (c) Hint: Laterite soils prevalent and easy to found
    in Kerala, Tamil Nadu, etc. in India.
  2. (b) Construction of four lane highways joining
    four metropolises of India. The overall length of the
    quadrilateral is 5,846 km consisting of four / six lane
    express highways. The project was estimated to cost
    INR 600 bn ($13.2bn) but was completed at about
    half of the estimated costs, at INR 308.58 bn. The
    whole length of the quadrilateral was operational by
    January 2012.
  3. (c) These soils are poor in iron and rich in nitrogen.
    Hint: Literite soils are rich in iron and poor in
    nitrogen.
  4. (d) The biggest desert of world is in India.
    Hint: Biggest desert of the world is inAfrica.
  5. (d) Agasthyamalai – Kerala. The Agasthyamalai
    hills also called the Ashambu hills, lie at the extreme
    southern end of the Western Ghat mountain range
    along the western side of South India. There are at
    least 26 peaks over 1,600 metres among these hills.
    Dibru-saikhowa – Assam. Dibru-Saikhowa National
    Park is a national wildlife park in Tinsukia, Assam,
    India. Dibru-Saikhowa national park is located
    at about 12 km north of Tinsukia town of Assam
    covering an area of 350 km2
    .
    Dihang-Dibang – Arunachal Pradesh. Dihang-
    Dibang or Dehang-Debang is a biosphere reserve
    constituted under the Man & Biosphere Programme.
    It is in the Indian state of Arunachal Pradesh.
    Nokrek – Meghalaya. Nokrek National Park, or
    Nokrek Biosphere Reserve, is a national park
    located approximately 2 km from Tura Peak in West
    Garo Hills district of Meghalaya, India. UNESCO
    added this national park to its list of Biosphere
    Reserves in May 2009.
  6. (a) Hint: Due to rain shadow area of Sahyadri,
    the regions between Karnataka and Andhra Pradesh
    have become semi-arid.
  7. (c) Ladang, Jhum and Pondu are the examples
    of shifting cultivation. Shifting cultivation is an
    agricultural system in which a person uses a piece
    of land, only to abandon or alter the initial use a
    short time later.
    This system often involves clearing of a piece of
    land followed by several years of wood harvesting
    or farming until the soil loses fertility.
    Once the land becomes inadequate for crop
    production, it is left to be reclaimed by natural
    vegetation, or sometimes converted to a different
    long-term cyclical farming practice.
    This system of agriculture is often practised at the
    level of an individual or family, but sometimes may
    involve an entire village.
  8. (d) Manas is a tributary of Brahmaputra and
    Chambal and Son are tributary of Yamuna and
    Ganga respectively.
  9. (c) Ranthambore National Park is in Rajasthan.
    Ranthambore was established as the Sawai
    Madhopur Game Sanctuary in 1955 by the
    Government of India and was declared one of
    the Project Tiger reserves in 1973. Ranthambore
    became a national park in 1980. In 1984, the
    adjacent forests were declared the Sawai Man Singh
    Sanctuary and Keladevi Sanctuary.Ranthambore
    Wildlife Sanctuary is known for its tigers and is
    one of the best places in India to see these majestic
    predators in the jungle. Tigers can be easily spotted
    even during the daytime.
  1. (c) Dalhousie – Himachal Pradesh
    Darjeeling – West Bengal
    Mussoorie – Uttarakhand
    Pahalgam – Jammu and Kashmir
    All these are the names of famous hill stations
    located in these states respectively.
  2. (a) Assam tea is a black tea named after the region
    of its production, Assam, in India. Assam tea is
    manufactured specifically from the plant Camellia
    sinensis var. assamica (Masters).
  3. (a) Arranged their real size in ascending order –
    U.P. – Andhra Pradesh – Maharashtra – Madhya
    Pradesh.
  4. (b) South west monsoon occurs from June to
    September and gives maximum rainfall as compared
    to other monsoon. Its direction is south-west.
  5. (a) It is a rain shadow zone. A rain shadow is an
    area of dry land on the leeward side of a mountain.
  6. (d) Coal – Karanpura.
    Gold – Bhander.
    Mica – Nellore
    Manganese – Hutti
    All these are names of mines of different minerals in
    different places in India.
  7. (c) Reference-Census 2011. Final data.
  8. (a) Descending order of literacy census report of
    2011 – Kerala – Himachal Pradesh – Tamil Nadu –
    Manipur.
  9. (b) Gujarat. The total geographical area of Gujarat
    is 19,602,400 hectares, of which crops take up
    10,630,700 hectares. The three main sources of
    growth in Gujarat’s agriculture are from cotton
    production, the rapid growth of high-value foods
    such as livestock, fruits and vegetables, and from
    wheat production, which saw an annual average
    growth rate of 28% between 2000 and 2008.
  10. (c) Aravalli – Eastern Ghat – Deccan plateau –
    Himalaya.
  11. (a) Hindi–Bengali–Telugu–Marathi–Tamil–Urdu.
  12. (c) Underground water level is less in peninsular
    region of India and high in north region of India.
  13. (c) India is located in the middle of tropic of
    cancer.
  14. (c) North to South – Ladakh – Zaskar – Pirpanjal
    – Dholadhar
  15. (c) Valley town – Dehradun. Dehradun, a capital
    city of Uttarakhand situated in the northern part
    of India. Dehradun is called a beautiful town
    that is located in the Doon Valley surrounded by
    the Shivalik hills, a mountain range of the outer
    Himalayas. The Doon city is world famous for its
    natural scenic beauty, which includes some visually
    attractive landscapes and enjoyable climate.
    Confluence town – Tehri. Tehri is a beautiful
    town in the state of Uttarakhand. It is also known
    as the municipal board of Tehri Garhwal District
    in Uttarakhand. It is one of the largest districts in
    Uttarakhand. It is considered as one of the holiest
    places of the state as it has numerous temples and is
    located at the confluence of the holy rivers, Ganga
    and Yamuna.
    Gate town – Rishikesh. Rishikesh is called the main
    gate to heaven as the most holy Char Dham Yatra
    as specified in Hindu mythology begins from here.
    The buses and taxies are available at Rishikesh
    for this Yatra of Badrinath, Kedarnath, Gangotri,
    and Yamunotri. Rishikesh is a small town, having
    population of around 80,000 people. It is located
    very close to Haridwar at a distance of around 15
    miles.
    Ridge town – Mussoorie. Located on a 15 km
    long horseshoe ridge with the grand Himalayas as
    a backdrop, the colonial hill resort of Mussoorie
    spreads across at a height of 2,005.5 m above sea
    level. From this vantage point, Mussoorie offers
    superb scenic view of peaks of the Himalayas in
    western Garhwal.
  16. (b) ‘1921’ is the year of great divide. The year
    1921 is taken as the demographic divide for the
    reason that before this year, the population was not
    stable, sometimes it increased and at other times
    it decreased. The growth rate of population was
    generally low before 1921. But after this year, there
    has been considerable and continuous increase in
    the population.
  1. (b) Vikram Sarabhai space centre – Thumba
    SHAR – SriHarikota
    Space application centre – Ahmedabad
    ISRO Satellite Centre – Bangalore
    All these are names of space centers in different
    places of India, respectively.
  2. (a) During 2012-13, India produced 912,200 tons
    of rubber registering 0.9% rise over the previous
    financial year.
  3. (d) Arunachal Pradesh. Arunachal is endowed
    with rich variety of orchids found in almost all
    parts of the state. Number of them are ornamentals
    with exquisite beauty. The Orchid Society of India
    (established in 1984) decided to open regional
    chapters to spread the message of conservation
    and promotion of orchids throughout the country.
    The chapter for Arunachal, Assam and Tripura was
    entrusted to Dr. S. N. Hegde, Orchidologist.
  4. (b) The correct geographical spread of the plateaus
    is as follows:
  5. Chota Nagpur Plateau -Jharkhand and adjacent
    parts of Odisha, Bihar and Chhattisgarh.
  6. Deccan Plateau – Vindhyas to the north and
    flanked by the Eastern and Western Ghats.
  7. Malwa Plateau – Rajasthan, Madhya Pradesh
    and Gujarat.
  8. (d) India is the world’s biggest producer of mica
    blocks and mica splittings. India ranks second
    amongst the world’s largest producers of barites and
    chromites. India is the third-largest coal producer in
    the world and ranks fourth in the production of iron
    ore. It is the fifth-largest producer of bauxite and
    crude steel.
  9. (b) Alluvial soils occur along rivers and represent
    the soil materials that have been deposited by the
    rivers during flood. Usually they are very productive
    soils but many are deficient in nitrogen, humus and
    phosphorus.
    Black soils are mostly clay soils and form deep
    cracks during dry season. An accumulation of lime
    is generally noticed of varying depths. They are
    popularly known as “Black cotton soils” because of
    their dark brown colour and suitability for growing
    cotton. These are also known as Indian regurs.
    These soils are deficient in nitrogen, phosphoric
    acid and organic matter but rich in calcium, potash
    and magnesium
  10. (c) The objective of the project is to undertake the
    investigations of 6-8 kilometers in a deep borehole
    in the Koyna-Warna region of Maharashtra. For past
    five decade, the earthquakes have been occurring
    in the restricted area of 20×30 square kilometer,
    which includes the earthquake of magnitude of 6.3
    in December 1967. Koyna–Warna area is the best
    site in the world, which acts as a natural laboratory
    to study reservoir-triggered earthquakes. A research
    laboratory will be set up at Karad as a part of the
    project, which will serve as the operational center
    for carrying out the research activities related to
    seismic, deep drilling, borehole investigations, core
    analysis and research in associated fields.
  11. (a) The Ranthambore National Park, set against
    the backdrop of the historic 1000-year-old
    Ranthambore Fort, lies in the area where the ancient
    ranges of the Vindhyas’ flat-topped hills merge
    with the sharp ridges of the Aravalis. Ranthambore
    also has a large populaton of panthers, the second
    largest predators of the forest. Marsh Crocodiles
    abound in the lakes and Gharial can be spotted close
    by in the Chambal River, which also harbors the
    Gangetic Dolphin. An open jeep safari also affords a
    glimpse of the spectacular ruins of mosques, tombs,
    watchtowers and palaces scattered within the park.
  12. (a) Damodar (West Bengal, Bihar), Brahamani
    (Jharkhand), Mahanadi (Odisha), Tungabhadra
    (Andhra Pradesh) and Karnataka.

Share to your friends

Join WhatsApp Group

Stay on top - Get the latest posts, quizzes, paid PDFs for free and updates of SSC Railway and APPSC to your WhatsApp

- Advertisement -

Stay on top - Get the latest posts, quizzes, PDFs and updates to your WhatsApp

- Advertisement -
- Advertisement -

SSC and Andhra Pradesh Govt Exams Preparation Site

Recent Articles

Thermal Radiations

Thermal Radiations  In atmosphere, two types of thermal radiations are observed. One coming to the atmosphere from outer space as lower wavelength radiations mainly from...

Atmosphere

Atmosphere  The atmosphere is a thick gaseous envelope which surrounds the Earth from all sides and attached to the Earth’s surface by gravitational force.  The atmosphere...

Geomorphic and Endogenic processes

Geomorphic Processes   Geomorphic processes are broadly classified as endogenic processes, driven by forces of inside the Earth surface or internal forces and exogenic processes, driven...

Erosion

Erosion  Large-scale transportation of the weathered materials is termed as erosion.  Different activities, which take part in the process of erosion are as follows:  — Abrasion or...

Weathering

Weathering  It is defined as mechanical disintegration and chemical decomposition of rocks through the actions of various elements of weather and climate. In weathering, rocks...

Stay on top - Get the latest posts, quizzes, PDFs and updates to your WhatsApp

Related Stories

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay on top - Get the latest posts links to your WhatsApp

Exam Preparation Site